maria lancing skillinge

Maria Lancing

Maria Lancing, Skillinge – en digital konstrunda 2020

Efter studier i  konsthistoriska och folklivsforskning på universitet 1973, fick jag idén med att ta upp en mycket gammal och troligen en sjömanstradition på Österlen ”att rista på ägg”. Äggen fanns bevarade i släkten sedan 1890 och  en djup upplevelse kom att jag ville vidareutveckla och lyfta fram traditionen på ett nytt och eget sätt.

Så valet blev att på äkta ägg vanligtvis gåsägg, givetvis först  tömda,  därefter fyllda med gips. På det  infärgade ägget ristar jag sedan med vassa verktyg av olika slag fram mitt motiv. Sist men inte minst väljer jag ut monteringen antingen på järnstativ eller sjödränkt ek / svartek . Motiven, innehållet får bestämma den slutliga monteringen med balans och uttryck.

I år är det 35 år sen jag gjorde min första utställning med ägg på ett galleri i Köpenhamn.
Innehållet var filosofiska tankar kring ägget som ett universum i sig själv som på sin yta hade något att berätta. Jag kallade dem berättelseägg. Det var grekiska skapelsemyter runt ägget. Det fanns en framsida och en baksida.

I år jag är tillbaka till vad jag började. Jag jobbar mycket intuitivt med mitt innehåll vad jag vill säga, och presenterar här nu här titlarna och mina tankar kring mina olika motiv.

Curriculum Vitae
Utställningar / Exhibitions

– Born 1951 in Skillinge, a small fishing village in the southern of Sweden.

– Six years at the University Collage of arts, painting and sculpture, Konstfack, Stockholm (2 years of art studies at the University of Lund)

– Been having exhibitions since 1968 till present time, such as:

1968 Gallery Stallet, Ystad
1971 Galleriet Anders Tornberg, Lund
1975 Form Design Center, Malmö
1975 Gallery Gotalu, Copenhagen
1984 Klostret, Ystad
1986 Kristianstad Landsting, Kristianstad
1987 Kalskrona Sjöfartsmuseum, Karlskrona
1995 Göteborgs Sjöfartsmuseum, Göteborg
1996 Gallery Nord, Örebro
1997 Gallery Ewald, Trelleborg
1998 Klostret, Ystad
1999 Gallery Flora, Stockholm
2000 Kommunhuset, Eslöv
2001 Fritjof Nilsson Piratens Hus, Tranås
2002 Tetra Paks Konstförening, Lund
2003 Konstmässa, Halmstad
2006 Glimmingehus, Österlen “Vårt dagliga bröd”, Valfisken
2007 Kulturen, Lund
2008 Sjöräddningsstationen, Kåseberga
2009 The Gallery by the River, Maryland, USA
2010 (Påskrundan)
Museum Gösta Werner och Havet, Simrishamn
Sjöräddningsstationen, Kåseberga
Sjöbacka, Skillinge
Represented:

Kulturen, Lund
Konstmuseum, Ystad
Sjöfartsmuseum, Göteborg
Sjöfartsmuseum, Karlskrona
Missions:

The Right Livelihood Award, Stockholm
Shipping Company Sea Link, Sweden
Bronze sculpture made for Ankaret, Skillinge

Maria Lancing
Seymours väg 7, 276 60 Skillinge, Sweden
Telefon: 0734-33 17 10
E-post: egg@marialancing.se

Dela gärna sidan till någon som absolut inte för missa detta

Konstnärerna på Österlen

Scroll to Top